Hva slags belysning passer i ditt hjem?

Dette er et spørsmål vi får ofte, men som dessverre er vanskelig å svare på. Det kommer rett og slett an på en rekke faktorer. Det er disse faktorene vi skal gå nærmere inn på i denne artikkelen.

Hva slags lys liker du?

Det er jo slik at det finnes ulike typer lys, enten det er varmt lys eller kaldt lys. Det som er sikkert, er at LED-lys bruker veldig mye mindre strøm, men det er faktisk ikke alle som liker lyset som LED-lamper gir fra seg. Det kan derfor være lurt å finne ut hva slags lys du egentlig liker før du oppgraderer hjemmet ditt.

Status på boligen din

Det vi anbefaler deg å sjekke er hva slags elektrisk system boligen din har. Om du har en enebolig, er det lettere for deg å bytte ut alle lysene på én gang, rett og slett siden du kan endre det elektriske systemet. Det er blitt mer og mer populært å skaffe deg et “smarthjem” der de fleste funksjonene i huset kan styres med en app. Dette gjelder også belysning. Om du bor i en leilighet, kan dette være litt vanskeligere å ordne, men det kan jo kanskje være lurt å ta det opp med styret i sameiet eller borettslaget?

Hvordan ser boligen din ut?

Dette har stor innvirkning på hvordan du bør belyse hjemmet ditt. Det er mange som mener at belysning bare bør være lys, mens andre mener at man kan ha stilige lamper og gjøre dem til en del av interiøret. Det er jo selvsagt ingen fasit på dette, så det er opp til deg å velge. Vi har uansett noen spørsmål som vi tenker at kan være relevante for deg, slik at du finner den løsningen som passer deg selv best.

Dette er spørsmål du bør stille deg selv:

* Hva er takhøyden?

* Hva er det belysningen skal benyttes til?

* Har jeg lyst på downlights?

* Er det viktig for meg å kunne dempe lysene?

* Hva slags naturlig lys finnes allerede i boligen min?

* Hvordan kan jeg forsterke det naturlige lyset?

Etter du har funnet svaret på disse spørsmålene er det bare å sette i gang. Ofte kan belysning være ganske dyrt, så det kan lønne seg å ha et budsjett for hvor mye penger du ønsker å bruke på det. Det som også er essensielt er at du har en elektriker som kan det han/hun driver med. Det kan være veldig fristende å drive med dette selv, men det er noe vi ikke anbefaler i det hele tatt. Husk at du alltid skal ha en fagperson til å utføre slikt arbeid i hjemmet ditt. Dette er svært viktig.

Vi håper at du kommer i gang med å belyse ditt eget hjem på akkurat den måten du ønsker. Det kan endre hjemmet ditt på en elegant og spennende måte. Det å leke med lys er noe flere burde gjøre! Det er bare å hoppe i det.